neděle 8. května 2016

Video: Australská vláda varuje imigranty:

K nám nejezděte! Můžete i zemřít."

Australská vláda utratila 6.000.000 dolarů za film, který má odradit případné žadatele o azyl z Blízkého východu. Upozorňuje imigranty, že cesta nebude úspěšná a mohou při ní i zemřít.
Australská vláda se rozhodla, že bude pokračovat ve své restriktivní migrační politice. Nakonec to potvrdil i australský premiér začátkem března, který proti přistěhovalcům použil tvrdá slova.

video : Disident Vladimir Bukovsky: EU=SSSR
Australský ministr pro přistěhovalectví Peter Dutton připravil reformu vládní imigrační politiky, podle které je mimořádně obtížné pro uprchlíky z některých zemí získat azyl nebo občanství. Podle Duttona vláda zpřísnila opatření pro všechny žadatele o azyl.

video : Šílený projev místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse. titulky.cz
"Budeme posuzovat každý případ individuálně, budeme provádět biometrické testování ve spolupráci s našimi zahraničními partnery, budeme prověřovat veškeré informace o těchto osobách, a pokud se za uprchlíky pouze vydávají, tak to zjistíme.“
Australské ministerstvo pro imigraci a ochranu hranic v souladu s novou imigrační politikou zaplatilo 4.340.000 australských dolarů za výrobu filmu a dalších 1.630.000 dolarů za jeho propagaci v zahraničí. Film pod názvem "The Journey" (Cesta) odvysílala koncem března jako první afgánská televize. Informaci zveřejnil The Sydney Morning Herald už 26. března 2016.

video : Německo. Nepokoje v uprchlickém táboře. titulky.cz
Předchozí tři filmy pod názvy "Priscilla královna pouště",  "The Castle" a "Wolf Creek" stály Austrálii méně, Priscilla byla za méně než 2 miliony, Wolf Creek stál milion a The Castle jen 750.000 dolarů. 
Poslední propagandistický celovečerní film se natáčel ve třech zemích a má stopáž devadesát minut. Mapuje příběh malé skupiny žadatelů o azyl, kteří se snaží na lodi dostat do Austrálie. Příběh začíná na mezinárodním letišti v Teheránu, kde Sera čeká se svým synem Amirem na letadlo....

Na filmu spolupracovali herci a štáby ze 13 zemí a byl již promítán v Pákistánu, Iráku a Íránu. K dispozici bude ve většině středovýchodních jazyků, včetně Dari, Pashto, Urdu, arabštině a perštině.

video : Je islám náboženství míru? titulky.cz
Jednotlivé ukázky filmu, příběhy a rozhovory byly zveřejněny i na YouTube - "JourneyTheMovie
"Film si klade za cíl vzdělávat a informovat diváky v zemích původu o tom, že je zbytečné platit pašerákům, riskovat nebezpečnou cestu do Austrálie, aby se potom setkali s nekompromisní politikou vlády, která jim nepovolí požádat o azyl," uvedl tiskový mluvčí.
Podle ministerstva je film "klíčovou součástí" protipašerácké strategie a je určen pro cílovou skupinu až 50 milionů uprchlíků. 

Průzkum trhu prokázal, že podobné televizní projekty jsou osvědčeným způsobem, jak oslovit a ovlivnit cílovou skupinu. "Nezávislý výzkum v těchto zemích prokázal, že Austrálie je považována uprchlíky za vysněnou zemi pouze na základě nedorozumění a falešných zpráv o australské imigrační politice. Proto se rozhodují k ilegální cestě lodí. Máme i zpětnou vazby od diváků a ta je pozitivní," doplňuje 
Není to poprvé, kdy ministerstvo zvolilo tento způsob, jak odradit případné žadatele o azyl. V minulosti investovala Austrálie například i do rozhlasových dramatických pořadů, nicméně ty byly mnohem levnější. 
Operace na ochranu australských hranic před přílivem nelegálních imigrantů pod názvem Sovereign Borders (OSB), byla zahájena už v září 2013. Tehdejší  vláda v čele s premiérem Abbottem si předsevzala, že zastaví enormní počet žadatelů o azyl, připlouvajících na pašeráckých lodích k australským břehům a to zejméně z Indonésie. Psali jsme v článku "Australská operace proti nelegálním uprchlíkům slaví úspěch".
V této souvislosti se objevila obvinění, že australské námořnictvo platí pašerákům, aby odváželi uprchlíky jinam. Amnesty International shromáždila údajně důkazy o tom, jak australští vládní úředníci podplácí posádky lodí, aby převážené imigranty odvezly od australských úřadů a hrubě zachází a týrají uprchlíky, kteří chtějí v Austrálii požádat o azyl.
Psali jsme : 

Za blond vlasy a příliš „provokativní oblečení“ brutální nakládačka



Žádné komentáře:

Okomentovat