čtvrtek 3. září 2015

Nové kvóty EU: Česko by mělo přijmout 5513 uprchlíků

Podle několika evropských médií Evropská komise vypracovala nový plán kvót na přerozdělení 160 tisíc uprchlíků. Česko by prý mělo přijmout 5513 běženců, což je třikrát tolik, než byl počet, o kterém hovořily kvóty EU v květnu. Jenže česká vláda jakékoli podobné kvóty odmítá.


Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker prý připravil nový plán na „přerozdělení“ 160 000 uprchlíků, ten údajně bude projednávat příští summit EU. Na Česko připadá 5513 lidí. Přitom předchozí kvóty, které se ale nakonec nerealizovaly a které naše vláda jednoznačně odmítla, říkaly o celkem 1853 imigrantech. Rozdělení imigrantů mezi jednotlivé země najdete v přiložené mapě.
Jenže i nový plán Evropské unie zcela jistě narazí v mnoha členských zemích na zásadní odpor. Dá se předpokládat, že nejvyšší představitelé Unie se na něm nedokážou shodnout. Přitom žádné kvóty neplatí pro Velkou Británii, Irsko a Dánsko, které mají podepsané výjimky v azylové politice.

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier a jeho kolegové z Francie a Itálie Laurent Fabius a Paolo Gentiloni přitom znovu apelovali v nové společné zprávě na „spravedlivé rozdělení“ uprchlíků mezi unijní země.

Proti možnému zavedení kvót se ale staví státy z východní části EU. „Kvóty přistěhovalce nezastaví a nezabrání tomu, aby umírali v nákladních autech nebo v lodích,“ řekl v dnešním německém deníku Bild slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Zkušenosti z azylového řízení navíc podle něj ukazují, že běženci nechtějí na Slovensku zůstat, ale chtějí pokračovat do Německa, Švédska nebo Británie.

Proti kvótám se v Bildu vyslovili i ministři zahraničí Litvy a Lotyšska. „Povinné kvóty problém neřeší,“ řekl deníku litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius. „Chceme pomáhat těm, kteří se bojí o život a prchají před válkou, ale ne těm, kteří prostě jen chtějí lepší život,“ doplnil.

Evropskou azylovou politiku kritizoval také maďarský premiér Viktor Orbán v komentáři pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Evropští politici jsou nezodpovědní, pokud vyvolávají v migrantech naději na lepší život a motivují je tak, aby se všeho vzdali a riskovali svůj život na cestě do Evropy,“ napsal Orbán. Podle maďarského premiéra také EU selhává v ochraně svých vnějších hranic. Jediné země, které ji skutečně zajišťují, podle něj jsou Španělsko a Maďarsko, které v posledních týdnech vybudovalo plot podél své hranice se Srbskem.

1 komentář:

  1. Juncker v tom má dost zmatek. Přerozděluje 160.000 imigrantů, když jen do Německa má letos přijít 800.000 a do celé Evropy cca 1.500.000. Letos - a příští rok ještě víc. A přespříští rok ještě víc.... A tak dále. Otázka zní - je Juncker úplně mimo, nebo nám pouze salámovou metodou postupně zvyšuje porce, aby nás realita (2,98% z 1,5 milionu, tj. cca 44.700 + ovšemže další statistíce, protože všichni budou slučovat (početné klanové) rodiny) neporazila?

    OdpovědětVymazat