středa 8. července 2015

Chilští poslanci schválili domácí pěstování marihuany. Hurá

Poslanci chilského parlamentu schválili návrh zákona, který umožňuje tamním obyvatelům legálně pěstovat marihuanu pro vlastní potřebu. Pokud se norma dočká předpokládaného souhlasu v Senátu, budou moci Chilané pěstovat konopí pro lékařské či náboženské účely, ale i pro volné použití. Chile se tak může zařadit mezi nevelké množství zemí, které kouření marihuany povolují.


Zatímco v současnosti se Chilané pěstující či mající u sebe marihuanu vystavují riziku až 15 let vězení, nová norma má používání této drogy pouze pro vlastní potřebu legalizovat. Dolní komora parlamentu podle stanice BBC přijala výraznou většinou hlasů návrh, který povoluje domácí pěstování až šesti rostlin konopí pro nekomerční účely.
V tradičně katolicky konzervativním Chile nyní vládne liberální levice prezidentky Michelle Bacheletové, která přišla s některými dříve stěží představitelnými společenskými reformami, včetně legalizace sňatků osob stejného pohlaví. Navzdory kritice části pravice, která varuje před možným nárůstem počtu uživatelů drog, má podle chilských médií současný návrh velkou šanci na přijetí v Senátu.
Chile by se po Uruguayi stalo druhou jihoamerickou zemí, která povoluje pěstování a konzumaci marihuany pro takzvaně rekreační účely. Uruguay je první zemí světa, která legalizovala i její prodej.
Ze zemí dalších částí světa je v malém množství ve specializovaných obchodech marihuana legálně dostupná místním obyvatelům v Nizozemsku, kteří ji mohou v malém množství i pěstovat. Její prodej předloni povolily také americké státy Colorado a Washington. V řadě dalších zemí včetně Česka je konopí možné legálně koupit jen pro léčebné účely.


zdroj : ČTK




Žádné komentáře:

Okomentovat